Lapkričio 8–15 dienomis Panevėžio rajono Velžio gimnazijos 5b klasės mokiniai dalyvavo sveikų užkandžių pertraukose. Iniciatyvių klasės tėvų ir Panevėžio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro pagalba, mokiniai kiekvieną dieną galėjo ragauti vis skirtingus vaisius ir daržoves. Skatinant vaikus rinktis sveikesnius užkandžius buvo prašoma, kad į pertrauką ateitų visa klasė kartu, nes rodomas geras pavyzdys yra užkrečiamas. Mokiniams šių pertraukų idėja tikrai patiko ir norėtų ją pakartoti ateityje.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja valgyti daržoves, uogas ir vaisius 5 kartus per dieną. Daugelis žmonių žino, kad per parą reikia jų suvalgyti bent 400 gramų. Juos būtina įtraukti į savo racioną, nes juose yra daug organizmui reikalingų medžiagų: skaidulų, vitaminų, mineralų, antioksidantų. Jei reguliariai vartosime pakankamą daržovių, uogų ir vaisių kiekį, užtikrinsime gerą regėjimą, kaulų augimo procesus, sklandų virškinimo sistemos darbą, užkirsime kelią širdies ir kraujagyslių ligoms (stiprina kraujagysles ir mažina blogojo cholesterolio koncentraciją kraujyje), pasirūpinsime prevencija nuo daugybės vėžio formų, kvėpavimo ligų. Daržovės ir vaisiai pasižymi žarnyno mikroflorą normalizuojančiu poveikiu, aktyvina skrandžio ir žarnyno motorinę funkciją, taip pat padeda palaikyti organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Daržovėse esančios fitocheminės medžiagos (karotenoidai, polifenoliai, fitoestrogenai, saponinai) veikia kaip antioksidatoriai, kurie naikina žalingą laisvųjų radikalų poveikį sveikatai.
Kai kurių vaisių ir daržovių sudėtis ir savybės:
• Pomidorai turi didelį kiekį likopeno, kuris suteikia vaisiui raudoną spalvą ir yra natūralus antioksidantas, saugantis ląsteles nuo žalojančio laisvųjų radikalų poveikio. Šiose daržovėse randamas nemažas kiekis vitamino C, kalio, skaidulinių medžiagų ir betakaroteno, kuris padeda išlaikyti gerą regėjimą, įtakoja kaulų augimą bei dantų vystymąsi.
• Agurkai gerina apetitą, padeda pasisavinti baltymus ir riebalus. Juose yra vitaminų C, B1, bei kalio. Agurkuose labai daug vandens – vidutiniškai 94 – 96 proc.
• Kopūstai: Yra vitaminų P ir C, kalio, kalcio, fosforo ir kt. šaltinis. Juose yra nemažai skaidulinių medžiagų, kurios mažina apetitą. Kopūstinių šeimai priklauso ir žiediniai, raudongūžiai, Briuselio, Pekino kopūstai, brokoliai ir kt
• Burokėliuose yra kalio, fosforo, magnio, geležies, jodo, boro, vario, taip pat vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties. Valgomos ne tik burokėlių šaknys, bet ir jų lapai, kuriuose yra beta-karoteno.
• Špinatuose gausu vitamino C, K, karotinoidų, taip pat mineralų – kalio, magnio, juose esančios skaidulinės medžiagos gerina žarnyno veiklą. Špinatai laikomi vienomis iš pačių naudingiausių daržovių – jie turi labai daug vitaminų ir teigiamai veikia organizmą.
• Braškės – vandeningos uogos (vanduo jose sudaro 89,1 proc.). Jose gausu vitamino C ir mineralinių medžiagų. Reikėtų nepamiršti, kad braškės yra stiprus alergenas.
• Agrastai turi daug vitaminų C, E, A, mineralinių medžiagų K, P, Mg. Agrastai stiprina kraujagysles, todėl tinka vartoti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
• Avietėse yra daug mineralinių medžiagų kalio, kalcio, cinko, magnio, fosforo, natrio, vitaminų C, A, E. Avietės yra salicilo rūgšties, kuri veiksminga nuo peršalimo ligų (gripo, anginos)
• Obuoliuose yra B grupės vitaminų, vitaminų C ir PP, karotino, daug pektino. Juose esanti celiuliozė yra puiki priemonė nuo vidurių užkietėjimo. Obuoliuose yra daug kalio, jie nekaloringi.
• Mėlynės turi daug vitaminų A, E, B1, B2, PP, jose daug kalio, fosforo, kalcio. Valgant mėlynių sumažėja uždegimo procesų tikimybė. Šios uogos padeda kompleksiškai gydyti ūmines ir lėtines virškinamojo trakto ligas.
Karolina Juškaitė
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė