Panevėžio rajono Velžio gimnazijos 5b, 6a ir 7a klasių mokiniai dalyvauja projekte „Gamink su SVEIKATIADA“. Projekto tikslas – išmokyti vaikus pasigaminti sveikatai palankius patiekalus pusryčiams, pietums, užkandžius. Velžio gimnazijos 6a ir 7a klasių mokiniai gamino puikų ir maistingą pusryčių patiekalą – košę, o 5b klasės mokiniai sveiką užkandį – vaisių glotnutį. Pusryčiai pagreitina medžiagų apykaitą, suteikia energijos reikalingos mokiniams protiniam darbui, padeda sutelkti dėmesį. Tai tik kelios priežastys, kodėl tai svarbiausias dienos valgis. Daugelis tyrimų sieja pusryčių valgymą su gera sveikata, įskaitant geresnę atmintį ir koncentraciją, mažesnį „blogojo“ cholesterolio kiekį ir mažesnę tikimybę susirgti diabetu, širdies ligomis ir antsvoriu. Kai pabundame, cukraus kiekis kraujyje, kurio mūsų organizmui reikia kad raumenys ir smegenys dirbtų geriausiai paprastai būna žemas. Pusryčiai padeda jį papildyti.
Nesvarbu, ar reikia papildomos pagalbos susikaupiant darbe, ar norima jaustis budriai popietę, užkandžiai gali padėti pamaitinti kūną ir smegenis. Reikėtų rinktis dėmesį stiprinančius maisto produktus, tokius kaip avokadai, mėlynės ir tamsus šokoladas, nes tai gali padėti išlikti budriems ir darbingiems. Užkandžiaujant yra išlaikomas aukštas energijos lygis, kas padeda išlaikyti budrumą, kai galbūt yra svajojama apie pietų miegą. Sveikas užkandis suteikia smegenims maistinių medžiagų, kurių reikia, kad jos veiktų geriausiai. Užkandžiai neturėtų atstoti pagrindinio dienos maitinimo, vienas užkandis turėtų būti apie 150–200 kalorijų. Reikėtų nepamiršti, kad valgyti reikia kas tris ar penkias valandas. Užkandžiauti galima tarp pusryčių ir pietų, dar vieną kartą – tarp pietų ir vakarienės. Galima pabandyti kai kuriuos iš šių maisto produktų įtraukiant kaip sveiką užkandį į savo maitinimosi racioną: avokado griežinėliai arba gvakamolė, uogos, ypač mėlynės, brokoliai ir humusas, morkų lazdelės, salierų lazdelės su žemės riešutų sviestu, juodasis šokoladas, kietai virti kiaušiniai, riešutai, jūros dumblių lakštai, jogurtas (naudokite jį kaip uogų padažą, bet tik natūralų, be pridėtinių cukrų).
Kaip Velžio gimnazijos mokiniams sekėsi gaminti sveikus užkandžius ir pusryčius kviečiame pažiūrėti šiame video klipe: https://fb.watch/j_hEq8WHBk/
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė
Karolina Juškaitė